Loading...

Affenpinscher

De Affenpinscher is een klein en vriendelijk hondenras, welke familie is van de terriër. Ze hebben een dikke vacht en het lijkt een beetje alsof ze een baard hebben in het gezicht en de hals. Ondanks zijn kleine voorkomen, is het absoluut geen te onderschatten hond! Ze hebben een bijna vierkant lijf en hebben stevige ledematen. Ze hebben een korte nek en een diepe borst. De vacht van de Affenpinscher is over het algemeen zwart of donkergrijs van kleur, maar er zijn ook rode en bruine variaties bekend.


De bijnaam van de Affenpinscher is onder houders van de hond ook wel 'Aap hond'. Ook wij van Hondenspot vinden het hier wel wat van weghebben.

De persoonlijkheid van de Affenpinscher is vergelijkbaar te noemen met dat van andere terriër.

De Affenpinscher is over het algemeen echter een socialer hondenras als het gaat om contact met andere (huis)dieren. De Affenpinscher is zeer speels en daarnaast erg natuurlijk
De term ondeugend past goed bij dit hondenras, maar ze zullen snel reageren op commando's en leren over het algemeen snel. Het zindelijk krijgen van een Affenpinscher kan af en toe wel wat problemen geven, maar verder zijn ze eenvoudig te trainen.

Wij adviseren de Affenpinscher niet te nemen als je kleine kinderen hebt, ze zijn erg territoriaal. Ze zijn gefokt om eten te beschermen vanuit vroeger uit, waardoor deze combinatie soms lastig kan zijn. Ze zijn van nature vol vertrouwen en het zijn moedige honden, ook zorgen ze vaak voor humoristische taferelen! Een ideale gezinshond, mits je dus niet over kleine kinderen beschikt.

Grootte


Affenpinschers zijn meestal tussen de 25 centimeter en 35 centimeter groot.

Gewicht

De meeste affenpinschers zijn 3 tot 4 kilogram.

Gezondheid


Net als vele andere kortneuzige hondenassen, hebben Affenpinschers vaak last van ademhalingsproblemen als de temperatuur wat hoger ligt. Sommige honden hebben ook een grotere kans op botbreuken. Ze worden over het algemeen 10 tot 12 jaar. Ze houden erg van wandelen in temperaturen van maximaal 20 graden celcius. De Affenpinscher werpt gemiddeld 3 tot 8 puppies.
Het meest voorkomende aantal puppies is 5.

Af en toe komen er ook honden voor die last hebben van zware oogproblemen.
Daarnaast zijn ze gevoelig voor het Brachcephalic Syndroom en patella luxatie (losse knieschijf).

Geschiedenis


De precieze oorsprong van de Affenpinscher is onbekend. Naar verluid komt de Affenpinscher uit Duitsland. Het ras is waarschijnlijk ontstaan uit een boerderij hond die langzaam kleiner is geworden. Het was namelijk een hondenras dat gebruikt werd om ratten en muizen te vangen en daarnaast te waarschuwen als er een indringer was. Het zijn, ondanks hun formaat, ook in deze tijd nog excellente waakhonden.

Verzorging

Je dient een Affenpinscher regelmatig te borstelen en te kammen. Je dient de hond niet te knippen maar te plukken, de vacht kan anders ernstig beschadigd raken. Wij adviseren dit altijd in een professionele hondentrimsalon te laten doen. Het haar van een Affenpinscher kan ook rondom de ogen groeien, dit dient direct verwijderd te worden omdat dit een irritatie kan veroorzaken. Als het warm is (20 graden of warmer) wordt de hond zeer warm door zijn donkere haren, die veel warmte vasthouden.

Benodigdheden

Wij adviseren diverse hondenbenodigdheden aan te schaffen bij een Affenpinscher, waaronder:

Bench

Het is aan te raden om een hondenbench aan te schaffen met een hoogte van ongeveer 60 centimeter, dit moet echter echt niet kleiner zijn dan dit.

Puppyren

Daarnaast kan een puppyren een uitkomst zijn als je net puppies hebt gekregen, ze kunnen hierin vrij bewegen en zijn goed beschermd.

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.