Loading...

Hoe je een hond laat stoppen met likken

Natte kusjes van je hond zijn zeker niet iets ongewoons, ze laten dan zien dat ze van je houden! Daarnaast gebruiken ze hun tong als er iets lekkers op de grond ligt. De hond gebruikt de tong voor zowel communicatie als voor plezier. Likt je hond overdreven dan kan dat wel een probleem zijn! Het is vaak nodig om de onderliggende oorzaak van het likken uit te zoeken. Onnodig likken kan iets zijn uit onzekerheid door de hond of iets wat vervelend is voor jou als eigenaar. Maar er is hoop, het kan worden afgeleerd!

hond likt een man

Er zijn genoeg evolutionaire redenen te verzinnen waardoor een hond likt. Maar wanneer likt een hond nou precies? Meestal is het een teken dat de hond angstig, gestresst of juist opgewonden is!

Belangrijkste om eerst uit te zoeken is het volgende: likt de hond zichzelf of likt de hond jou? Als de hond zichzelf likt kan het zijn dat hij een jeukende huid heeft, een bacteriële infectie of pijn heeft. Het likken kan er voor zorgen dat het erger wordt! Maak de hond ook altijd goed droog met een hondenfohn na een waterbezoek.

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met de dierenarts als de hond zichzelf vaak op dezelfde plek aan het likken is!

Hond laten stoppen met likken

Bij bijvoorbeeld reddingshonden kan het heel moeilijk zijn om de geschiedenis van de hond te achterhalen, ze kunnen bijvoorbeeld een traumatische ervaring hebben gehad die leid tot een dwangstoornis. Honden in het leger kunnen ook een dwangstoornis oplopen bijvoorbeeld.

Angst kan ook een boosdoener zijn van het likken. Angst is iets wat bij elke hond kan voorkomen, zelfs al ben je het liefste baasje allertijden! Een simpele verandering kan al stress opleveren voor een hond, bijvoorbeeld het verlies van een mede viervoeter, het verhuizen naar een nieuw huis of bijvoorbeeld een nieuwe baby. Dit type angst kan vaak snel worden herkend door een dierenarts!

Ook het praten met een professional kan helpen, extra ontspanning of medicijnen kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen. Wij hebben een paar stappen opgeschreven waarmee het likken vermindert moet kunnen worden!

Oefening

Soms zal een hond likken omdat hij nog teveel energie heeft. Het kan voor sommige rassen lastig zijn om hele dagen thuis te zitten. Zorg voor lange wandelingen en sta desnoods wat eerder op om langer te wandelen! Wordt dat lastig? Er zijn zelfs loopbanden voor honden te verkrijgen. Na een intensieve sessie zal de hond op 1 oor gaan liggen en zal hij eekhoorns aan het jagen zijn in zijn dromen. Anderhalf uur is vaak voldoende om de hond uit te putten.

Lichaamstaal

Lichaamstaal is zeer belangrijk! Zorg er voor dat de hond door middel van fysieke gebaren tot rust komt. Laat je de hond te weinig tot rust komen zal deze opgewonden blijven, doe je dit teveel dan zal de hond niet vooruit te branden zijn. Hond te druk? Negeer hem dan tot hij rustig is!

Afleiding

Sommige honden likken omdat ze verveeld zijn. Gebruik bijvoorbeeld een kong hondenspeeltje om de hond bezig te houden. Vul de kong met bijvoorbeeld pindakaas. Het kost veel tijd voor de hond om het eten er uit te krijgen, wat resulteert in minder likken en een uitgeput lijf en hoofd. Begint het likken weer? Roep de hond dan om direct de aandacht te krijgen. Zelfs als deze in zijn hondenmand of puppyren ligt.

Geef niet op

Het kan even duren voor je hond stopt met overmatig likken, want het is ten slotte hun manier van communiceren! Wees vasthoudend, lief en constant. Je zult resultaten boeken, echt!

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.