Loading...

Pomeriaan / Dwergkeeshond

De pomeriaan (ook wel dwergkeeshond genoemd) heeft een prachtige geschiedenis. Hij is voortgekomen uit grote sledehondenrassen. Het is een compacte en actieve hond, die goed op te voeden is. Is hij goed opgevoed dan is het een echte vriend voor de familie

Ondanks het geringe gewicht en de geringe afmetingen van de pommeriaan, heeft deze een persoonlijkheid van een grote hond. De pomeriaan is het kleinste ras onder de spit familie. Onder de spitsen vallen onder andere ook de Alaska Malamute en de Noorse Elandhond. De naam pommeriaan komt van de Duitse deelstaad Pommeren. Dit ras is gewaagd, onafhankelijk en niet gehinderd door een eigen mening. Andere woorden die bij dit ras passen zijn alert en niewsgierig.

De pomeriaan denkt dat hij heel wat groter is dan hij daadwerkelijk is, indien dit niet goed is getraind kan het voor nare situaties zorgen. Niet zelden gaat een pommeriaan in de aanval tegen een grotere hond. Bij een goede socialisatie moet dit geen probleem vormen.

Uiterlijk

Een pomeriaan heeft een wigvormig hoofd en rechte oren. Er zijn mensen die de omschrijving 'vosachtig' aan de dwergkeeshond toekennen, anderen zeggen 'baby' of 'als een viooltje'. Ze hebben donkere ogen in de vorm van een amandel, deze glinsteren en laten de nieuwsgierigheid en intilligentie zien. De neus kan donker zijn maar ook dezelfde kleur als de vacht. Pomeriaantjes kunnen voorkomen in diverse kleuren, rood, oranje, crème, wit, blauw, bruin en natuurlijk zwart.De vacht lijkt imposant, de ervaring leert echter dat de vacht zeer goed te onderhouden is! Wel raden wij aan om de vacht te laten onderhouden door een trim(st)er.

Een kleine waakhond

Je zal het wellicht niet verwachten, maar de pomeriaan is een uitstekende waakhond. Hij heeft een luide blaf en schromen niet om die te gebruiken. Keerzijde hiervan is echter wel dat dit ras niet altijd weet wanneer hij moet stoppen. Wij adviseren dan ook om dit goed af te leren op commando.

Voor wie?

Het zijn ideale honden voor oudere mensen en mensen die een druk leven hebben. Ze zijn niet overmatig afhankelijk. Daarnaast is dit ras ook geschikt voor mensen met een appartement of huis zonder (of een hele kleine) achtertuin. Het is af te raden om een pomeriaan in huis te nemen als je kleine kinderen hebt. Ze zijn goed op te voeden maar je moet zeer consequent en volhardend zijn. Ze hebben zeer veel energie en houden van een (lange) wandeling. Dat is dan ook de reden dat veel poms gebruikt worden voor agility, flyball en andere hondensporten. Ben je op zoek naar een lieve en betrouwbare hond? Dan is de pomeriaan de hond voor jou!

Verzorging

Pomeriaantjes zijn dus zeer actief en ook geschikt voor mensen zonder (grote) tuin. Ze houden van lange wandelingen en houden van spelen. Ze zijn echter gevoelig voor warmte, vermijd dan ook wandelingen op warme dagen. Ze houden erg van spelen en raken snel verveeld. Schaf dus regelmatig nieuw hondenspeelgoed aan. De hond staat bekend om een korte spanningsboog, hou de training en spelletjes dan ook kort. Beloon de hond als hij een opdracht goed heeft uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld met een snack zijn.

Voeding

Wij adviseren ongeveer 50 tot 100 gram droogvoer per dag, dit verdeeld over twee maaltijden. Het eetgedrag van de hond wordt bepaald door onder andere zijn leeftijd, zijn bouw, metabolisme, activiteit en de grootte. Elke hond, net als bij mensen, is anders. Hoe beter het voer hoe beter het voor de hond is. De hond heeft dagelijks zijn voedings behoeften, geef hem deze ook!

Gezondheid

Dwergkeeshondjes hebben, net als veel andere rassen, bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle poms krijgen deze, maar het is wel iets om bij de aanschaf rekening mee te houden. Zorg er altijd voor dat de hond gecontroleerd is door een dierenarts! Voorkomende problemen zijn onder andere heupdysplasie, elleboogdysplasie en de ziekte van Willebrand.

Benodigdheden

Een bench en een puppyren is aan te raden voor dit ras. Ook is de pomeriaan geschikt om te vervoeren in een hondenbuggy!

Pomeriaan fokkers

Ben jij of ken jij een goede pomeriaan fokker? Laat het ons dan weten! Aanmelden kan via info@spotsites.nl

Dit vind je misschien leuk

Profielfoto van Nina

Geschreven door

Nina

Ik ben Nina en ik schrijf over allerlei onderwerpen voor Spotsites! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar schrijf ik graag over.

Blijf op de hoogte

Ontvang de beste deals en informatie direct in je mailbox! Maximaal 2 keer per maand, beloofd.